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Abstract: 

Proof of emissions to the outside air is not necessary to prove that the asbestos was 
inadequately wetted. Proof that there was no water supply available at the site is sufficient 
to prove inadequate wetting without observing any emissions at all. It remains the 
contractor's responsibility to use a wetting agent that will adequately wet all asbestos­
containing material subject to the NESHAP, including hard-to-wet amosite. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C.


JAN 29, 1988


MEMORANDUM


SUBJECT: Asbestos Demolition/Renovation NESHAP

Interpretation and History


FROM: John S. Seitz, Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards


TO: Larry F. Kertcher, Chief

Air Compliance Branch (5AC-26)


This is in response to your request dated October 23, 1987, regarding Indiana's concerns 

with the asbestos demolition and renovation regulations. 


Indiana's interpretation of 40 CFR Section 61.147(c) is

substantially correct. "Adequately wetted" is defined (40 CFR Sect 61.141) to mean 

sufficiently wetted to prevent dust emissions. That means dust emissions in the work area 

or the outside air. Observation of dust emissions during stripping is one form of proof along 

with others that the asbestos was inadequately wetted. The introductory language to 

Section 61.147 ("... comply with the following procedure to prevent emissions ... to the 

outside air:") is merely an explanation of the goal of this section, not a substantive element 

of proof. Proof of emissions to the outside air is not necessary to prove that the asbestos 

was inadequately wetted. Proof that there was no water supply available at the site would 

be sufficient to prove inadequate wetting without observing any emissions at all. 


As a practical matter, a contractor wetting the asbestos with water while stripping may 

occasionally produce some dust in the removal area, especially when hard-to-wet amosite 

asbestos is involved. The NESHAP does not distinguish between amosite asbestos and 

other types; therefore, no allowances are made for visible emissions during the removal of 

amosite asbestos. Pure amosite cannot be wetted with water, but amosite containing 

material with 60% cellulose binder should be able to absorb water very well. EPA has 

recommended that amended water contain 1 ounce of polyoxyethylene ether/ester (50% 

ether, 50% ester) per 5 gallons of water for many applications. However, this mixture may 

not adequately wet hard-to-wet amosite asbestos. A 1 to 5 mixture of ethylene glycol and 

water would probably produce better results. Another option is the use of Proprietary 

Removal Encapsulants. Most of these encapsulants contain enough surfactants to 

adequately wet amosite. EPA and delegated agencies should suggest these wetting agents 

to contractors removing hard-to-wet amosite, but it remains the contractors' responsibility to 

use a wetting agent which will adequately wet all asbestos-containing materials (ACM) 

subject to the NESHAP. This means that the contractor must ensure that the type and 

concentration of wetting agent(s) used, and the method of applying the amended water will 

adequately wet the ACM. Containment barriers and negative air do not affect the 

adequately wet requirement. 


In response to Indiana's second set of questions, "no

visible emissions" and "adequately wetted" were two qualities shown to be interrelated at 

several removal sites investigated during standards development. "No visible emissions" 

was shown to be an indicator of "adequately wetted." Air monitoring was considered as a 

means of establishing an emission standard. However, the methodology available at the 

time the NESHAP was developed was insufficient because no air monitoring method was 

capable of distinguishing asbestos fibers. Additionally, because air monitoring results vary 

depending on where the monitor is placed, air monitoring would be an unreliable and 

controversial measure of compliance. For these reasons, air monitoring was not used to 

develop the emission standard. Epidemiological studies specific to the development of the 

NESHAP were not performed; however, the NESHAP was developed based on the Office 

of Research and Development's assessment that no level of exposure is known to be safe. 


This response was made in conjunction with ESED. Any

questions concerning this response may be addressed to Jim Engel at 382-2877. 


cc: Gil Wood 
Sims Roy 


